Link til kirkekalenderLink til menu

Andagter & prædikener

Prædiken i Melby Kirke, mandag 29. maj 2023
2. Pinsedag
v. sognepræst Gunvor Sandvad



Fra Det Nye Testamente: Johannesevangeliet 3, 16-21

Jesus sagde:
'Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. For Gud sendte ikke sin søn til verden for at dømme verden, men for at verden skal frelses ved ham.

Den, der tror på ham, dømmes ikke; den, der ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har troet på Guds enbårne søns navn. Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elskede mørket frem for lyset, fordi deres gerninger var onde. For enhver, som øver ondt, hader lyset og kommer ikke til lyset, for at hans gerninger ikke skal afsløres. Men den, der gør sandheden, kommer til lyset, for at det skal blive åbenbart, at hans gerninger er gjort i Gud.'

Prædiken:

Nu er det pinse. I al sin glans nu stråler solen - to tredjedel af døgnet. Alt er grønt - humlebierne har travlt med at flyve fra blomst til blomst - solsortmor lægger på æg, mens solsortfar synger for hende - og svalerne fanger fluer højt oppe mod den blå himmel. Pinse er som at stå på en bakketop - og næsten være i Paradis.

2. pinsedag er en bakketop i kirkeåret. Vi ser tilbage på den etape, vi har vandret, siden det var vinter og vi tændte det første lys i adventskransen. Julenat, da Jesus blev født, blev Guds lys tændt i mørket. Jesus er verdens lys. Som dagslyset langsomt tog til igennem vintermånederne, fik vi hver søndag føjet et aspekt mere til, at Jesus er verdens lys.

Så blev det påske - og som forårssolen morgenrød stod Jesus op af jordens skød. Mørket og døden i verden havde fundet sin overmand. Det blev Kristi Himmelfart og nu er det pinse - og sommer med grønne blade, hvide, gule, røde og blå blomster og et væld af dufte og fuglesang i de lange, lyse sommeraftener.

Pinse er som at stå på en bakketop med den åbne himmel tæt på. Nu kan vi ikke komme højere op. Lyset kan ikke blive stærkere. Gud vores himmelske Fader og Jesus Kristus er lige så tæt på os, som vores eget åndedræt. For Gud og Jesus bor og virker i os med Helligånden.

Kirkeåret er i to dele. Første halvdel er fra advent til pinse. Den første halvdel af kirkeåret handler om, hvad Gud har gjort for os ved at sende Jesus Kristus. Den første halvdel af kirkeåret er vi modtagere.

På søndag begynder den anden halvdel af kirkeåret. Hele den lange trinitatis-tid. Så skal vi i gang. Alt det, som Gud har gjort for os, kan vi ikke beholde for os selv. Vi skal give budskabet om Jesus, Guds søn, videre og dele det med andre. Vi skal tilgive, som han har tilgivet os. Vi skal hjælpe knuste og sorgfulde mennesker, som vi selv er blevet hjulpet. Vi skal elske betingelsesløst, sådan som vi selv er elsket betingelsesløst af Gud.

Men lige nu er det 2. pinsedag. I dag ser vi tilbage på hele første halvdel af kirkeåret og samler trådene. Hvad er så essensen og centrum af det hele? Ja, hør igen, hvad Jesus sagde i dagens evangelium.

Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.

Det her kalder man 'Den lille bibel'. I disse få sætninger er hele Guds kærlighedshistorie samlet. Hvis man øver sig godt og grundigt er det faktisk muligt at lære sætningerne udenad. Det er jo praktisk. Så kan man bære 'den lille bibel' med sig i hjertet på sin videre vej - og den vejer ikke noget. Vi kan gå frimodigt med løftet hoved og faste skridt. Vi får at vide, at Gud elsker os.

Således elskede Gud verden. Ingen af os står uden for denne kærlighedshistorie. Gud elskede verden - dig, mig, os alle. Gud elsker os stadig og hver eneste dag fra evighed til evighed. Det er udgangspunktet.

Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. Gud sendte ikke sin søn til verden for at dømme verden, men for at verden skal frelses ved ham. Den, der tror på ham, dømmes ikke. Den, der ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har troet på Guds enbårne Søns navn. Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elskede mørket frem for lyset, fordi deres gerninger var onde.

Jesus kom ikke for at dømme os. Tværtimod - han kom for at finde os og frelse os. Redde os fra at gå til grunde og blive fortabte i mørket - mens vi lever og når vi skal dø. Med det formål sendte Gud Jesus til verden. I Jesus rakte Gud hånden frem, for at vi skal tage imod og gribe den. Jesus fordømmer os ikke.

Men alligevel er der en dom: Og det er en dom, vi selv afgør: Vil vi tage imod Guds fremrakte hånd og leve i lyset - eller foretrækker vi alligevel mørket? Vi afsiger selv dommen. Om vi vil være i lyset eller holde os uden for lyset, og altså være i mørket.

Alterbilledet giver os et konkret eksempel: Jesus besøgte Simon, som var et redeligt og ordentligt menneske.

Så kom der en kvinde ind. Hun levede i synd. Hun havde gjort en del forkert - og hun vidste det godt. Nu lå hun på knæ foran Jesus, mens tårerne dryppede på gulvet og hans fødder. 'Dine synder er dig forladt,' står der med store bogstaver under alterbilledet. Det var, hvad Jesus sagde. Ingen dom.

Simon tager sig til hovedet - rystet over, at Jesus tilgiver hende. Hvad gør du så nu, Simon? Er du parat til at være sammen med hende i lyset? Se hende som din søster - fri ligesom du selv - til at give Guds kærlighed videre? Eller holder du dig udenfor, og bliver i mørket? Hvad vælger du, Simon? Hvad vælger vi? Jesus dømmer os ikke - vi fælder selv dommen.

Jeg vil slutte med en gammel, jødisk fortælling: En rabbiner spurgte sine elever: Hvornår kan det afgøres, at dagen er brudt igennem, og det ikke længere er nat? Hvornår er det lyst?

En svarede: Det er lyst, når man kan se forskel på en hund og et får. En anden sagde: Det er lyst, når man kan se forskel på et dadeltræ og et figentræ. Der kom flere forslag, men rabbineren sagde 'Nej' hver gang.

Til sidst sagde rabbineren: Det er først blevet lyst, når du i et andet menneskes ansigt kan se din søster eller bror. Så længe du ikke kan se det, er det mørkt endnu.


Hvis du synes, det lyder svært - så er der hjælp at få. Det er pinse. Gud har sendt Helligånden - den bor i vores hjerter. Helligånden viser os vejen og hvordan vi skal leve som lysets børn.
Amen.

Glædelig Pinse og Guds fred
Flere andagter
Prædiken i Særslev Kirke 24. september 2023 Prædiken ved høstgudstjeneste i Ejlby Kirke 17. september 2023 Prædiken i Melby Kirke 3. september 2023 Prædiken i Ejlby Kirke & Særslev Kirke 20. august 2023 Prædiken i Særslev Kirke 13. august 2023 Prædiken i Melby Kirke 6. august 2023
Kirkekalender
Søndag 01. oktober
17. søndag efter trinitatis
Særslev:10.30
Ved Nils Holger Ellekilde
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Arrangementer
Nørklecafe
Fredag 6. oktober
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Særslev Kirke 24. september 2023
Prædiken i Særslev Kirke 24. september 2023 16. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor San....
Læs mere
Prædiken ved høstgudstjeneste i Ejlby Kirke 17. september 2023
Prædiken ved høstgudstjeneste i Ejlby Kirke 17. september 2023 15. søndag efter trinitatis v. so....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referat
Referat af møde 5. september 2023. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på nedenstående li....
Læs mere
Julehjælp
Julehjælp Menighedsrådet uddeler julehjælp: En varekurv fra Særslev Brugs med - næsten alt - til ....
Læs mere
Kommende møder:

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Som det ses på kirkegårdene, er der sket store forandringer de seneste par år - og arbejdet fortsætt....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring